Вероятността да спечелите джакпота на лотария е различна

Вероятността да спечелите джакпота на лотария е различна

Лотариите – това са игри на късмета, в които има един голям джакпот и много играчи си купуват билети с надежда да го спечелят. В повечето съвременни лотарии играчите могат да избират числата, с които искат да играят, когато купуват билета, а после биват изтеглени случайни числа и който е познал кои ще са изтеглените числа, печели определена от правилата на лотарията сума.

В някои страни правителствата са забранили лотариите, докато в други страни са налични национални и щатски лотарии, които биват организирани от правителството. Обикновено лотариите биват ограничени и регулирани по някакъв начин. От началото на 20-век до края на Втората световна война в много страни (включително по-голямата част от Европа) лотариите са били забранени, но след страната са започнали отново да се появяват в много страни и правителствата са целели да натрупат печалба от лотариите чрез данъци.

В различните страни лотариите може да имат различни правила. Наградите от тях могат да са непарични (коли, апартаменти и др.) или определена сума парични награди. В такива случаи обаче организаторът на лотарията поема риск, понеже може да не успее да продаде достатъчно билети, че да покрие разходите за изплатените до момента печалби. Именно затова организаторите по принцип оформят наградите като фиксиран процент от продадените билети.

Хората са мотивирани да купуват билети, за да участват в лотариите, поради големите джакпоти. А други просто обичат тръпката на момента на тегленето на числата и проверяването дали са познали. Има хора, които смятат, че купуването на билети и участването в лотарията е загуба на пари и време. Но след като имате шанс да спечелите огромна сума пари, ако участването в лотарията ви носи тръпка и забавление, тогава сте оправдани, че играете на лотария.

Вероятността да спечелите джакпота е различна, в зависимост от лотарията, в която участвате, както и няколко определени фактора, които влияят на шансовете. Тези фактори включват броя възможни числа, броя печеливши изтеглени числа, дали има бонус топка, дали редът на тегленето е важен и още подобни. Например в лотарията Мега Милиони в Америка се теглят пет топки от 56 и после една бонус топка от 46 други. Следователно, заради бонус топката, шансовете за печалба от лотарията са доста ниски. А в една италианска лотария играчите избират 6 числа от цели 90, което силно ограничава шансовете им.

Освен да спечелите голям джакпот, ако познаете числата, лотариите обикновено ви предлагат шансове да спечелите по-малки награди, ако познаете само няколко от изтеглените числа. Например можете да спечелите награда за познаване на три, четири или пет числа, но тези печалби ще доста по-малки по сума отколкото ако познаете всички числа.

 

Дистанционна покупка на билети |