▷ Как да спечелим от лотарията: Бонуси и Джакпоти

▷ Как да спечелим от лотарията: Бонуси и Джакпоти

Много лотарийни играчи използват тактики, за които смятат (или се надяват), че ще подобрят шансовете им за печалба. Всяка седмица се използват „щастливи“ числа като рожденна дата или пък се придържате към едни и същи числа всеки път с надеждата, че в крайна сметка ще бъдат изтеглени, или пък се използва функцията Quick Pick, при която лотарийните машини автоматично избират група от числа.

Но има разлика между това, което хората смятат, че ще работи, и това, което е действителната математическа вероятност.

Всъщност има само един доказан начин да увеличите шансовете си да спечелите от лотарията, според професора по статистика от Харвард д-р Марк Гликман: ​​Вашите шансове се подобряват само чрез закупуване на повече билети за всяка игра, разкри той преди CNBC.

Това е така, защото шансовете за спечелване на дадена лотария остават същите, въпреки избраните числа или дори ако закупите билет за всяко теглене. Независимо дали играете лотарията всеки ден или купувате първия си лотариен билет, шансовете да спечелите всеки индивидуален билет или скреч карта остават същите.

Всъщност, дори и да сте спечелили лотарията веднъж преди, все още имате същите шансове да спечелите следващото теглене като всеки друг, който си купи билет. (Просто попитайте множество печеливши като Пеги Додсън, която през 2019 г. спечели джакпот от 1 милион долара с лотариен билет „Max-a-Million” от същия магазин в Пенсилвания, откъдето бе закупила друг печеливш билет на стойност 100 000 долара само две години по-рано.)

„Ако някой вече спечели от лотарията, тогава шансът човекът да спечели лотарията втори път ще бъде точно същият като вероятността да спечели от лотарията, ако преди това не е спечелил лотарията преди“, каза Гликман. „С други думи, предишната печалба от лотарията не подобрява или намалява вероятността за спечелване на лотарията в бъдеще.”

Това също означава, че редовното закупуване на лотарийни билети - независимо дали е всеки ден или всяка седмица - не подобрява шансовете ви за печалба, тъй като коефициентите на всички лотарии са независими.

И дори закупуването на няколко допълнителни за определен теглене не подобрява шансовете ви толкова много, особено когато коефициентите са приблизително 300 милиона към едно (какъвто е случаят с настоящите огромни джакпоти Powerball и Mega Millions). Купуването на пет билета ще ви даде шанс 5 на 302 милиона да спечелите текущия джакпот от $405 милиона Mega Millions, което е по-добри шансове, отколкото просто закупуването на един билет, но все пак е много по-вероятно да бъдете ударени от мълния.

Освен това закупуването на повече билети означава, че „инвестицията, която правите, като играете няколко игри, също се увеличава и изплащанията в истинска лотария могат да варират“, според д-р Лю Лефтън, преподавател в Училището по математика на Georgia Tech. С други думи, инвестирането на повече пари в по-голям брой билети може да не оправдае разходите, каза Лефтън преди CNBC.

„Моят съвет е да не играете на лотарията и да очаквате да спечелите“, добави Лефтън. „Като казахме, може да е забавно да играете на лотарията и да си представите, че печелите. Това е различен подход и е точно като всеки друг хазарт: трябва да сте готови да похарчите само това, което можете да си позволите да загубите."

Междувременно, ако имате достатъчно късмет да спечелите от лотарията, финансовите експерти обикновено ви съветват да вземете опцията за еднократна сума (и да инвестирате печалбите си в дългосрочни акции), вместо да приемате многогодишни анюитетни плащания. И без значение какво, със сигурност ще се сблъскате със значителен данъчен удар от всяка печалба от лотария над 5000 долара, като минималната федерална данъчна такса върху печалбите от лотарията е 24%, която се удържа от IRS, преди парите дори да стигнат до банковата сметка на победителя, заедно с държавни данъци, които варират в зависимост от държавата.